Dones receptores i donants d’òvuls

Quan una dona desitja quedar-se embarassada  i no té la possibilitat de disposar dels seus propis òvuls, pot recórrer a un programa de donació.

Aquest estil de programes permeten que una dona que té dificultats per quedar-se embarassada amb els seus propis gàmetes tingui la possibilitat de complir el somni de la maternitat.

A CIRH sabem que aquesta decisió no és fàcil, pel que posem a la teva disposició tot un equip de professionals que t’acompanyaran durant tot el procés, facilitant-te informació necessària per tal que estiguis el més tranquil·la possible.

A la nostra clínica duem a terme un seguiment estricte pel que fa a les donants d’òvuls. Seleccionem a cada donant intentant aconseguí la màxima similitud amb les característiques físiques de la receptora, així com també realitzem proves complementàries per descartar patologies importants. Per això, en el nostre protocol de selecció, una de cada tres dones que volen donar els seus òvuls poden acabar fent-ho, d’acord amb els requisits necessaris.

Si estàs interessada en com gestionem a CIRH aquesta tècnica, i les particularitats que té, et convidem a seguir llegint l’article.

Qui és receptora d’òvuls?

Identifiquem com a receptora d’òvuls a la persona que rep els oòcits d’una altra dona, degut a que els seus propis gàmetes no són capaços d’aconseguir una correcta gestació.

Una dona receptora necessita recórrer a aquesta tècnica perquè ja no disposa d’òvuls en els seus ovaris, o bé perquè els seus gàmetes no són aptes per tal d’aconseguir una gestació.

A Europa, 1 de cada 6 dones experimenta algun tipus de dificultat per aconseguir l’embaràs amb els seus propis òvuls. Quan una dona fa front a dificultats per concebre, recomanem que recorri en primer lloc al seu ginecòleg habitual, per tal que aquest realitzi totes les proves necessàries per determinar l’existència d’un problema de fertilitat, i determinar la causa que el provoca.

Quan l’origen de la infertilitat és femení i es focalitza en la ineficiència dels òvuls per aconseguir una gestació, es converteix en necessari recórrer a terceres persones per fer servir els seus òvuls.

Quin perfil de receptores d’òvuls hi ha?

Són múltiples els trastorns, malalties o alteracions genètiques que poden causar que una dona no pugui disposar dels seus propis òvuls amb la qualitat necessària per concebre, i que, per tant, necessiten recórrer a la tècnica de donació d’òvuls per aconseguir l’embaràs. No obstant, a CIRH distingim entre dos tipus de dones receptores d’òvuls:

 1. Les dones sense funció ovàrica

Aquesta categoria engloba totes les dones que no disposen d’oòcits funcionals. Dins d’aquest perfil diferenciem entre:

 • Dones que pateixen una error ovàric primari, que generalment estan afectades per na alteració numèrica o estructural dels cromosomes.
 • Dones amb menopausa precoç, aquesta és la situació més comú entre les receptores d‘òvuls, aproximadament un 5% de les dones desenvolupa aquesta patologia. La menopausa precoç consisteix en l’aturada prematura de la ovulació, de manera que no permet a les donces concebre amb els seus propis oòcits.
 • Dins d’aquest categoria també trobem a les dones que no tenen ovaris, ja sigui per una causa congènita o genètica. O bé ens els casos que aquests han deixat de funcionar com a conseqüència d’algun procediment mèdic.
 1. Dones amb funció ovàrica

A diferència de l’anterior perfil, aquestes dones disposen d’òvuls funcionals, però no és recomanable buscar un embaràs amb ells degut a diferents motius, com per exemple:

 • Dones d’edat avançada que han decidit posposar el moment de ser mares. La resreva ovàrica de les dones va disminuint amb el pas dels anys progressivament, intensificant-se a partir dels 35 anys. Per això, a partir dels 40 anys les possibilitats d’aconseguir un embaràs natural disminueixen notablement.
 • Dones que han experimentat fracassos en cicles previs de FIV, que poden ser degut a una baixa resposta ovàrica. Error d’implantació, falta de fecundació o mala qualitat dels embrions.
 • Dones amb anomalies genètiques que provoquen una contraindicació de la gestació amb òvuls propis per possible problemes amb la descendència.

Qui és donant d’òvuls?

Una donant d’òvuls és aquella dona que se sotmet a un tractament per oferir de manera anònima i altruista els seus propis gàmetes a una altra dona, per tal que aquesta pugui complir el somni de ser mare.

A CIRH seleccionem a la donant amb proves complementàries per descartar patologies importants i intentem aconseguir la màxima semblança possible entre les característiques físiques (fenotip) de la donant i les de la pacient.

Les donants seguiran un tractament d’estimulació ovàrica durant un període de 15 dies, que consisteix en l’administració d’injeccions subcutànies d’hormones. Es realitzarà un seguiment a través d’ecografies i anàlisis de sang, i s’extrauran els oòcits aconseguits a través d ela punció realitzada en el quiròfan amb sedació.

El número màxim de nens nascuts amb els oòcits d’una mateixa dona no pot ser superior a 6, segons estableix la llei espanyola vigent.

Quines característiques compleixen les donants d’òvuls?

Actualment a Espanya, la legislació estableix una sèrie de requisits que han de complir totes les dones donants d’òvuls:

 • La donació d’òvuls és un procés voluntari i informat, pel que la dona ha de saber tots els detalls del procés abans d’iniciar-lo i mostrar el seu consentiment firmant la documentació corresponent en cada centre.
 • Poden donar òvuls totes les dones majors de 18 anys i menors de 34.
 • La donant d’òvuls ha de passar un reconeixement mèdic i psicològic abans de dotmetre’s al tractament, per assegurar que està en bon estat de salut, tant física com psíquica.
 • Han de tenir capacitat legal per concedir la seva autorització.

A més a més, a CIRH treballem en la selecció de les donants i estudiem les seves característiques físiques per ta que siguin el més semblants possibles amb la receptora d’ovòcits. També realitzem un estudi genètic per detectar possibles malalties que poden transmetre al futur bebè.

La donació d’òvuls és un acte amb el que les donants entrena formar part del somni d’una altra persona, la receptora, podent canviar la seva vida. Gràcies a aquest gest altruista, moltes dones compleixen el somni de ser mares.

És un procés dur en moltes ocasions, sobretot per a la receptora dels oòcits, per això a CIRH us oferim en tot moment suport psicològic i l’acompanyament de tots els nostres professionals, per tal que us sentiu a gust i completament informats en tot moment.

En cas de necessitar orientació a CIRH, la primera visita mèdica és totalment gratuïta. En les nostres instal·lacions, et realitzarem un estudi complert de fertilitat, et donarem tota la informació que necessitis i, en cas que ho vulguis, pots iniciar un tractament amb nosaltres sense llista d’espera.

Descobreix ara com podem ajudar-te

Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.

Sol·licitar cita