Quines recomanacions poden ser útils pel que fa als tractaments?

La infertilitat i els problemes per aconseguir un embaràs d’èxit són preocupacions que tenen moltes dones d’entre 30 i 50 anys, actualment. Per sort, gràcies als avenços en la investigació i les noves tecnologies, s’han desenvolupat diversos tractaments i tècniques per aconseguir complir el somni de la maternitat, sigui quin sigui el problema d’infertilitat que hi hagi. Aquest conjunt de tractaments i tècniques per ajudar una dona a quedar-se embarassada conformen la reproducció assistida.

Això no obstant, com s’ha d’afrontar un tractament de fertilitat? A CIRH sabem que, en moltes ocasions, és un procés complicat, i per això us volem donar alguns consells, segons el tractament, que us poden servir per dur-lo a terme amb la millor actitud possible.

A CIRH t’acompanyem durant tot el procés de maternitat. És normal que sorgeixin preguntes, tant abans de començar com durant el desenvolupament del tractament. En cada pas que facis, els nostres especialistes estaran al teu costat resolent qualsevol dubte. A continuació, et presentem algunes de les recomanacions útils pel que fa als tractaments.

Hi ha efectes secundaris durant l’estimulació per a una inseminació artificial o FIV?

Les estimulacions ovàriques, necessàries tant per dur a terme una inseminació artificial com per realitzar un tractament de fecundació in vitro, es fan amb hormones. Per això, els efectes secundaris dependran de la pacient. Les hormones poden no afectar gens algunes persones i, en canvi, a d’altres, els pot generar símptomes lleus com ara retenció de líquids, inflament de l’abdomen o el pit, fatiga o, fins i tot, un lleuger mal de cap.

Si estàs en un procés d’estimulació ovàrica i notes algun dels símptomes esmentats anteriorment, consulta-ho amb el teu metge, per comprovar que tot estigui bé i realitzar modificacions si convé.

Puc fer esport durant l’estimulació?

Quan es comença l’estimulació ovàrica, es pot continuar fent esport sense cap problema.

Això no obstant, després d’un primer control fol·licular, com que els ovaris estan creixent i, amb això, n’augmenta la mida, els nostres especialistes aconsellen deixar de fer activitats físiques que siguin intenses. La qüestió és evitar qualsevol molèstia per tal que et trobis al millor possible durant tot el procés.

Cal prendre el tractament en horaris fixos?

Els horaris de presa depenen sempre del tipus de tractament i de la medicació que el doctor t’hagi assignat. A CIRH et mostrarem pas a pas com t’hauràs de prendre la medicació i quin moment és el més oportú per fer-ho.

Si, per exemple, t’estàs preparant per a un tractament de fecundació in vitro amb oòcits en fresc o criopreservats, escolliràs els horaris segons la teva rutina i els hauràs de seguir de manera estricta. Cada 12 hores exactes segons et convingui, sempre respectant la franja que escullis.

En canvi, si estàs en un procés d’inseminació artificial, els medicaments es prendran sobre la base del teu desenvolupament fol·licular i serà el metge qui t’indiqui quan ho has de fer.

Siguin quins siguin els teus horaris per prendre’t la medicació, aquests seran sempre essencials per a una dosificació hormonal correcta i perquè tot vagi com una seda. Si tens dubtes en aquest sentit, el millor serà que els consultis amb el teu metge.

Per què la dosi de progesterona (òvuls vaginals) és superior a la recomanada en el prospecte d’informació de la capsa?

És totalment normal i adequat prendre una dosi més elevada de progesterona que la que indica el fabricant. El motiu és que aquest medicament normalment es fa servir com a tractament substitutiu per a dones amb menopausa, i en aquests casos la dosi ha d’estar molt controlada. En canvi, per a les pacients de reproducció assistida, se’n necessita una quantitat més important per aconseguir l’embaràs desitjat.

El protocol mèdic estableix una prescripció de 200 mg a 800 mg al dia. En cas de perdre una càpsula, es reemplaçaria per una altra. I si tens problemes per introduir-la, a les farmàcies trobaràs aplicadors. Recorda sempre de rentar-te bé les mans a l’hora d’aplicar els òvuls vaginals, amb l’objectiu de prevenir infeccions.

Quines vitamines es poden prendre?

L’àcid fòlic i la vitamina B9 són les vitamines aconsellables per a totes les dones a l’hora d’evitar riscos en el fetus, com podria ser el defecte de tub neural o l’espina bífida. La dosi ideal serien 0,4 mg al dia, tot i que per a pacients amb diabetis o que presentin antecedents de familiars amb “espina bífida” o qualsevol altre dèficit el metge recomanarà prendre una dosi diària de 5 mg. Aquestes vitamines es dissolen fàcilment en aigua i no tenen cap risc de sobredosi, perquè s’expulsen a través de l’orina.

En el cas dels homes, els complements que ajuden a millorar la qualitat seminal són aquells que inclouen les vitamines C, B12 i E, a més d’àcid fòlic, zinc o L-carnitina.

Fa falta fer una ecografia de l’endometri abans de la meva transferència d’embrions?

En principi, no seria necessari fer una ecografia per controlar l’endometri, si el doctor mateix no ho recomana. Per norma general, la majoria de dones el tenen ben desenvolupat i no hi acostuma a haver problemes.

Només si el metge hi veu algun inconvenient, bé sigui en tractaments anteriors, bé perquè existeixin antecedents o bé perquè la pacient s’hagi sotmès a cirurgies continuades o a radioteràpia pelviana, llavors es demanaria l’ecografia per descartar qualsevol anomalia.

Per a aquelles pacients que vulguin estar 100 % segures, es podran realitzar una ecografia de l’endometri després de passar el tractament d’estrògens. Seria recomanable fer-la havent deixat passar de 12 a 14 dies.

En definitiva, per poder aconseguir que funcionin al millor possible els tractaments de reproducció assistida, tota precaució és bona. Seguint les recomanacions útils pel que fa als tractaments i, sobretot, els consells mèdics personalitzats per a cada pacient, aconseguirem complir el teu somni: ser mare.

Sempre et recomanem que, en cas de dubte, o quan notis algun símptoma que consideris fora del normal, el comuniquis al teu metge, per controlar que tot vagi segons el previst i poder fer modificacions del tractament o de les dosis de medicació a temps, i, d’aquesta manera, aconseguir un resultat més òptim.

A CIRH, els nostres especialistes estan en contacte directe amb els seus pacients i tenim un equip d’atenció al pacient especialitzat, atenent trucades d’urgència, perquè et sentis acompanyat en tot moment.

Si tens qualsevol altre dubte o necessites contactar amb nosaltres, ens pots telefonar al 932 806 535.

Descobreix ara com podem ajudar-te

Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.

Sol·licitar cita