Servei de Psicologia i Sexologia

Normalment, quan una parella rep la notícia de que té problemes de fertilitat, és una notícia que els arriba per sorpresa. La manera en la que es rep i com se li fa front depèn molt de cada persona, el seu caràcter, però en ocasions el procés de decisió, execució i acceptació és complicat. En aquests casos, la situació pot ser més fàcil d’assimilar amb l’ajuda d’un servei de psicologia i sexologia.

A CIRH oferim aquest servei de manera gratuïta pels nostres pacients que necessitin ajuda per fer front a la situació. Quan es confirma la situació per part d’un equip mèdic comença un procés que habitualment és llarg i costós, durant el que la parella pot experimentar moments bons i dolents, però que normalment produeix un important desgast físic, psicològic, emocional i social.

El desig de formar una família és molt intens i personal i, quan es notifica que no serà possible aconseguir-ho de manera natural, apareixen diversos sentiments i sensacions habitualment complicades de gestionar per part de la parella. L’escenari que es presenta en aquest moment pot provocar estrès i ansietat, sentiments que es poden transformar en tristesa i fins i tot depressió.

En aquests casos, molt més comuns del que ens podem imaginar (un 15% de la població en edat fèrtil té problemes de fertilitat), més enllà de no oblidar les possibilitats que ens ofereixen les tècniques de reproducció assistida, rebre suport psicològic d’un professional pot ajudar molt a la parella. Per fer front al procés que s’inicia és important estar tranquil i saber com gestionar cada moment amb el que s’hagi de lidiar.

Quin impacte psicològic i emocional pot tenir la infertilitat?

Avui en dia la infertilitat és una situació que afecta a una de cada sis parelles que desitgen formar una família, un 15% de la població en edat fèrtil. És una situació molt més comú del que pot semblar i això passa perquè sovint les parelles que es troben amb dificultats per tenir un fill no ho comenten obertament.

El desig d’aconseguir un embaràs és una il·lusió que es viu en parella i que pot condicionar el propi projecte de futur. És per això que rebre la notícia de que hi ha un problema de fertilitat pot suposar una important sacsejada en la vida de la parella. Aquest moment és l’inici d’un procés generalment llarg i costós, que pot causar un desgast físic, psicològic, emocional i social.

Davant d’un cas d’infertilitat el suport psicològic sol convertir-se en un pilar primordial durant el procés de decisió, execució i acceptació. Els estudis científics suggereixen que les persones amb dificultats per aconseguir un embaràs presenten nivells d’ansietat, estrès i depressió més habituals del normal, situacions que no permeten encarar adequadament el procés que han de viure. Aquesta situació pot condicionar les relacions de parella, familiars, entre amics i a la feina.

És evident que la maner de fer front a la situació és molt personal i, en funció del caràcter, cada persona ho pot viure de manera diferent. En ocasions, la notícia es pot rebre de manera més tranquil·la i sense que afecti tant a les relacions de les persones implicades, però si no és així, no s’ha de tenir cap reserva a l’hora de buscar suport de professionals.

Com es poden sentir les parelles que no aconsegueixen un embaràs?

Quan un desig tan personal, instintiu i profund com aconseguir un embaràs es veu frustrat, poden aparèixer tota mena de sentiments: sorpresa, negació, xoc, ràbia, por i incertesa. Frases com ara “No pot ser que això ens estigui passant a nosaltres” o “I ara què fem?” passen a formar part del dia a dia de la parella. A més a més, qui tingui els problemes per aconseguir l’embaràs pot sentir-se culpable pel trastorn que provoca a la parella, sentint culpa i patint un descens d’autoestima.

No saber com encarar un problema inesperat pot produir nervis i inseguretat, que poden sumar-se a sentiments negatius, arribant a l’abatiment per no poder acomplir aquest somni. A més a més, moltes vegades certs mites, prejudicis o idees irracionals estableixen falses relacions amb les causes de la infertilitat.

Gràcies a la varietat d’opcions que ofereix actualment la Reproducció Assistida, la majoria de les parelles que es troben en aquesta situació poden veure fet realitat el projecte de ser pares. Però no sempre és fàcil. En ocasions s’haurà de repetir diversos cicles del tractament i a vegades serà necessari optar per la donació de gàmetes. Iniciar un procés com aquest pot provocar alteracions emocionals i estrès, sentiment que tot i ser habitual s’ha d’encarar per deixar enrere.

En qualsevol cas, la unió de la parella és molt important. El suport mutu és fonamental en aquests casos, que es poden convertir en una oportunitat per enfortir la parella i aprendre a expressar els dubtes i els sentiments de cadascú de manera oberta.

En què consisteix el servei de psicologia i sexologia de CIRH?

En els casos en els que la parella ho necessiti, des de CIRH oferim la possibilitat de comptar amb un servei de suport psicològic, de manera gratuïta, per acompanyar-te durant el procés i ajudar a fer front a la situació que normalment apareix per sorpresa i condiciona el nostre dia a dia. Amb suport emocional i bona preparació mental es pot reduir l’ansietat per encara amb garanties totes les etapes relacionades amb els processos de reproducció assistida.

El nostre equip s’encarrega d’adaptar la psicoteràpia a la personalitat de cada pacient o parella i realitza sessions formatives a mida en tècniques cognito-conductuals, així com també de relaxació i autocontrol emocional. Per tal de poder abordar de la millro manera possible la situació emocional que comporta el camí cap a la maternitat és bàsic un servei complet d’atenció als pacients, tenir en compte els aspectes psicològics d’ambdós integrants de la parella.

L’objectiu d’aquestes pràctiques és ajudar a prendre consciència de la situació, acceptar el diagnòstic i seguir el tractament, abordar els símptomes d’ansietat o estrès, recuperar l’autoestima i millorar les dificultats de comunicació amb l’entorn més proper i l’equip mèdic. A més a més, és important fomentar hàbits saludables durant el tractament, cuidar la relació de parella gestionant adequadament possibles conflictes i, evidentment, tractar disfuncions sexuals d’origen psicològic.

Amb aquestes sessions els pacients poden aprendre a relaxar-se, desenvolupar habilitat psíquiques i socials, així com superar i combatre situacions complicades i conèixer-se millor. Si t’interessa aquest servei de psicologia i sexologia, consulta amb el teu metge o el nostre equip d’atenció al pacient.

Com s’ha de fer front a tot el procés del tractament?

Degut als canvis hormonals derivats del tractament, la dona es veu sotmesa a alts i baixos emocionals encara més importants que els de la seva parella. A més a més, segons la tècnica escollida, haurà de sotmetre’s a procediments mèdics que, si bé no són dolorosos i cada cop tenen menys efectes secundaris, poden provocar nervis i preocupacions. És molt important estar ben informades en tot moment, consultar tots els dubtes i saber què es pot fer en cada fase del tractament.

Tot el tractament comporta diferents fases durant les que les pujades i baixades emocionals poder ser difícils de gestionar. Provablement el moment més complicat de gestionar és la betaespera, aquells dies en els que, després de finalitzar el tractament, es produeix l’espera per saber si la implantació s’ha produït correctament i s’ha aconseguit l’embaràs.

L’entorn social també pot determinar la manera en la que la parella viu el procés. Pot influir positiva i negativament, pel que s’ha d’intentar de buscar el suport de les persones que transmeten positivitat i tranquil·litat. Aspectes com la religió poden afegir nerviosisme durant el tractament, ja que poden propiciar el secretisme per por a que no s’accepti la situació i la parella pot tancar-se massa en si mateixa i perdre la relació amb amics i/o familiars que no comprenen el que passa.

A més a més, normalment en el dia a dia sorgeixen situacions complicades d’encarar, per exemple participar en converses entre amics centrades en l’embaràs o en els nens, celebrar batejos, aniversaris i dates assenyalades que recorden que el temps passa, relacionar-se amb dones embarassades o escoltar frases com ara “Relaxat i ja veuràs com et quedes embarassada”.

Cada persona respon a la infertilitat de manera diferent, però en tots els casos el suport psicològic d’un professional pot ser de gran ajuda.

El servei de psicologia i sexologia que oferim a CIRH pot ser de gran ajuda per a moltes parelles que no saben com fer front a la notícia de la seva infertilitat. L’assimilació d’aquesta informació és molt personal i, en ocasions, pot convertir-se en una decepció que no és fàcil d’assumir. Si et pot interessar aquest servei contacta amb el teu metge o amb l’equip d’atenció al pacient.

Amb una bona preparació psicològica es pot reduir l’ansietat per fer front a totes les etapes relacionades amb els processos de reproducció assistida. A CIRH personalitzem cada un dels tractaments per els nostres pacients, i el servei de psicologia i sexologia no és una excepció. Sabem que cada persona és diferent i que necessita una atenció diferent, pel que el nostre equip dissenyarà la psicoteràpia i les sessions formatives especialment per el teu cas, valorant les necessitats dels dos membres de la parella.

En aquestes sessions els pacients obtindran les eines necessàries per tal de poder relaxar-se i fer front a situacions complicades que poden aparèixer durant el tractament. També es reforça la importància de cuidar la relació de parella i es tracten possibles disfuncions sexuals que tinguin el seu origen en qüestions psicològiques, ja sigui per l’estrès o el desànim.

Els canvis hormonals que va experimentant la dona durant el tractament potencien els canvis d’estat anímic que ja habitualment provoquen aquests processos. El propi home també pot experimentar canvis dràstics en aquest sentit, sense sotmetre’s a un tractament que li provoqui un desajust hormonal a l’interior.

L’entorn de la parella també pot influir en la manera de viure aquesta experiència. En entorns amb fortes conviccions religioses una situació com aquesta pot ser complicada d’explicar, pel que la parella pot tancar-se més en si mateixa per por a ser refusada. En aquests casos, la unió de la parella encara és més important per ser capaços d’encarar-ho de la millor manera.

Descobreix ara com podem ajudar-te

Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.

Sol·licitar cita